Tamási értéktár

A Hungarikum törvény megállapítja, hogy az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni és dokumentálni. Örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit,  a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárban kell összesíteni.

A Könnyü László Könyvtár 2013-ban egy újabb kiegészítő feladatot kapott fenntartójától: szervezze a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, hozza létre a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és küldje azt meg a megyei értéktárba.  2013-ban tehát megalakult a Települési Értéktár Bizottság, amelynek tagjai a könyvtár vezetője és dolgozói. E feladat illeszkedik könyvtárunk küldetéséhez: „...a könyvtár biztosítja az egyetemes, nemzeti, nemzetiségi és helyi kultúra közvetítését, közkinccsé tételét.”

Első lépésként felhívást tettünk közzé a lakosság felé, mely szerint örömmel fogadunk javaslatot az értékek felvételéhez. A bizottság kategóriák szerint számba vette a város értékeit, ezt követően eldöntötte, melyek kerüljenek benyújtásra a Megyei Értéktár Bizottság felé. Folyamatosan készültek a javaslattevő adatlapok, amelyekhez indoklás és támogató levelek is kapcsolódtak.

Az Értéktár Bizottság megalakulásától  27 nemzeti értéket javasolt felvételre a Tolna Megyei Értéktárba, és ebből a bizottság 12 értéket vett fel. Az épített környezet kategóriába 6, a kulturális örökség kategóriába 3, az ipari és műszaki megoldások kategóriába 1, az egészség és életmód kategóriába 1, a természeti környezet kategóriába 2 érték került. A 27 érték összességében gyarapítja a települési értéktárunkat. A munka nem fejeződött be, a gyűjtés és a javaslatok fogadása folyamatos, sőt le is kerülhetnek a listáról olyan értékek, amelyek már nem felelnek meg a javaslattételben megfogalmazott indokoknak.

tamasikultura.hu Copyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ