Gyalogos túra - Somló-hegy

2024. április 27. szombat
Újra útra kel a művelődési központ természetjáró csoportja!
A Tamási Művelődési Központ természetjáró csoportja 2024. április 27-én, szombaton kezdi meg az idei természetjáró túrák sorát. Ezen a hétvégén, a Bakony nyugati végénél magasodó, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegyre, a Somlóra vezet az útjuk. Különbuszuk 8.00 órakor indul a tamási Kossuth térről Dobára, ahonnan kezdetét veszi a 10 km-es túra. Először a hegy erdővel benőtt, szakadékos peremén emelkedő, középkori somlói várromot keresik fel. A legendák arról mesélnek, hogy itt már a tatárjárás után emeltek egy kővárat, de az erőd 1352 előtt nem szerepelt írásos emlékben. Nem kímélték a történelem viharai, sokszor cserélt gazdát, egykori tulajdonosai között Kinizsi Pált, a Szapolyai családot és később Vak Bottyánt is megtaláljuk.
Ezt követően a kirándulócsoport tagjai a 432 méter magas hegy tetején épült, erődítmény-szerű, 12 méteres Szent István-kilátóba mehetnek fel, ahova a csoportos belépő: 500.-Ft/fő. A kilátóteraszról rendkívüli körpanoráma tárul majd eléjük: a balatoni tanúhegyek, a Ság hegy, a Bakony vonulatai és legmagasabb kiemelkedése a Kőris-hegy lesz látható, de rálátnak majd a hegy lábánál elterülő településekre, Dobára és Somlószőlősre és az előtte megtekintett Somló-hegyi várromra is.
A kilátó környékén kialakított pihenőhelyen elfogyaszthatják a magukkal hozott enni- és innivalót. Ezt követően megtekintik a hegytető déli részén található Szent István emlékművet. A hegyről leereszkedve felkeresik a bazaltoszlopok ölelte Kőkonyhát és a különleges ipari műemléket a Taposó-kutat. Mielőtt megérkeznének a hegy lábánál fekvő Somlóvásárhelyre valamelyik pincénél kóstolnak majd a híres borvidék borából.
A programra a természetjáró csoport tagjain kívül bárki jelentkezhet, aki kedvet érez a túrázáshoz és április 25-ig befizeti a 7.500.-Ft-os útiköltséget. A szervezők szeretettel várják a régi és az új természetjárókat és gyaloglást kedvelőket egyaránt.
tamasikultura.hu Copyright © 2024 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ