Múzeumok éjszakája

2019. július 22. hétfő
„Az ágról vissza a nagy gyökérbe” – emlékkiállítás Cser László S. J. tiszteletére „Lakóhelyednek épült minden templomod” – A Tamási örökség című könyvsorozat VII. kötetének bemutatója

Idén 17., itt Tamásiban 11. alkalommal került megrendezésre a Múzeumok éjszakája elnevezésű országos programsorozat, amelynek keretében, mint tudjuk a múzeumok este, éjszaka is várták a látogatókat és színes programokkal kedveskedtek azoknak. Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás volt.  E két fogalom nagymértékben meghatározza korunkat. Az utazás elérhető közelségbe hozza a távoli és egzotikus kultúrák kincseit és értékeit, a digitalizáció pedig kereshetővé és akár otthonunkból böngészhetővé tett szinte mindent, ami minket körülvesz: a műalkotásoktól kezdve a természet csodáin át egészen a világűr titkaiig. 

Rendezvényünk illeszkedett a fő témához, hiszen a jezsuita pap, író, költő, Cser (Stockinger) László Kínába való elutazására emlékeztünk.  Az eseményre megjelent könyv pedig digitális formában is elérhető a könyvtár digitális olvasótermében. 1939. július 2-án kedves ünnepe volt Tamásinak. Cser László jezsuita papnövendék Tamásinak szülötte, Stockinger Rudolf egyetlen fia Kínába való utazása előtt eljött haza elbúcsúzni az övéitől - olvasható az akkori plébános, Papp István feljegyzéseiben.  A búcsúzás ünnepi szentmise kereteiben történt. Erre a 80 évvel ezelőtti eseményre emlékeztünk június 22-én. Erre az alkalomra jelent meg a Tamási örökség című könyvsorozat 7. kötete, „Lakóhelyednek épült minden templomod” címmel, amely tisztelgés Cser László életműve előtt, bemutatva életútját, gondolkodását, szellemiségét, a szülőföld, Tamási iránti szeretetét.  

A könyvsorozat könyvtárunk kiadásában jelenik meg, ez a kötet a Tamási Helytörténeti Alapítvány támogatásával készült. Szerkesztői Csapóné Gyarmati Irén és Kurdi Tibor. A Kultúrák Házában került sor a kötet bemutatására, a szerkesztők és Kuczora Vilmos közreműködésével. A bemutatóhoz egy kiállítás is kapcsolódik az „Ágról vissza a nagy gyökérbe” címmel, amelyben Cser László tamási éveire, a Kínában eltöltött missziós évekre és többszöri hazalátogatására emlékezünk. A kiállítás megtekinthető a Tamási Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében, a kötet megvásárolható a könyvtárban.

Cser László Tamásiban született 1914. december 16-án. A pécsi Pius Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. 1939-ben Kínába ment misszióba, ahol előbb kínai nyelvet tanult, majd hittant és latint tanított kínai gyerekeknek. Kínában szentelték pappá 1945-ben. Ezt követően Tamingban a magyar jezsuita rendházban tevékenykedett. 1949-53 között kanadai városok katolikus egyházközségeiben teljesített szolgálatot, majd 1955-ben végleg az USA-ban telepedett le, ahol 3 észak-amerikai angol plébánián lelkipásztorkodott. Számos útleírást, elmélkedést, vallásos cikket írt, legmaradandóbb alkotásai a versei. Megjelent könyvei, verseskötetei mellett hatalmas irodalmi dokumentumhagyatéka könyvtárunk helyismereti gyűjteményét gazdagítja. Cser László 2001-ben Tamási díszpolgári címét is megkapta.

tamasikultura.hu Copyright © 2024 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ